Svijet

Колеге Џемс Бонда праве рођендански бал

ЛОНДОН - Бал, којем ће присуствовати још увијек непознате званице на непознатој локацији, а који ће поводом прославе 100 година постојања организовати британска тајна служба МИ6, биће најупечатљивија и најексклузивнија прослава у овој години, иако ће се увиђајни организатори, због велике економске кризе, сами побринути за трошкове, пише „Вол стрит џорнал".


Лист пише да британски шпијуни планирају да организују забаву у стилу Џејмса Бонда и да ће, поред великог броја бивших и садашњих шпијуна, част да присуствују имати и „моћници" Велике Британије, од чланова краљевске породице до водећих политичара, иако је, наравно, пажљиво сачињени списак званица још увијек под велом тајни.

С друге стране, колеге из сестринске организације МИ5, британске службе безбједности, која ове године такође слави 100. рођендан, планирају далеко озбиљнију прославу - низ предавања поводом објављивања прве званичне историје своје службе.

„Одбрана краљевства: ауторизована историја службе МИ5", аутора Крисофера Ендрјуа, професора историје на универзитету у Кембриџу, биће објављена 5. октобра.

Шпијуни ће се, дакле, далеко више забавити, закључује лист.

Међутим, појединци из обавештајних кругова приговарају да није баш примјерено да једна тајна служба приређује бал, иако је он за ширу јавност и даље потпуно „под маскама".

Други, пак, сматрају да таква прослава у потпуности одговара ономе што ова служба ради како у стварном животу, тако и у филмовима - дружи се са моћнима.

Идеја да се 100. рођендан британске тајне службе прослави на овај начин потекла је од директора Џона Скарлета, а једино што се са сигурношћу претпоставља јесте да на ову забаву никако неће моћи да уђу непозвани.

„Вол стрит џорнал" подсећа да су, из страха од све веће опасности од њемачке инвазије, британска тајна служба и служба безбедности заправо заједно основане у октобру 1909. под називом Тајни сервисни биро.

Међутим, та организација се послије само неколико дана подијелила на инострани дио који је постао служба МИ6 и домаћи дио који се развио у службу МИ5, док овакви иницијали потичу од тога што су обе организације припадале војној обавештајној служби.

Лист напомиње и да је британска влада чак 80 година негирала њихово постојање, те да је МИ5 званично установљена законом 1989, а МИ6 тек 1994.

Контроверзе које прате ове двије службе - МИ5 због тога што је вођу терористичког напада на Лондон 7. јула 2005. „имала на нишану" неколико пута прије самог напада, а МИ6 због претпоставки да је знала за злостављање осумњичених за тероризам у америчким затворима - лист доводи у везу и са самом историјом оснивања двије службе.

Међутим, од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 2001. буџет за ове двије британске службе је увећан више од два пута, па ће ове године, како се очекује, премашити двије милијарде фунти, напомиње „Вол стрит џорнал".

Unesite tekst!

Komentari
Blog