Republika Srpska

Суша у РС смањила приносе за пола!

БAЊA ЛУКA - Суша у Републици Српској већ је смањила приносе свих култура за половину, чим је нанесена штета од око 125 милиона КМ, рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.


Усорац је истакао да се штета код свих пољопривредних произвођача већ сада процјењује на 50 одсто приноса у свим културама.

''На примјер, ако принос по хектару износи 2.500 КМ, суша је принос преполовила и сада се може по хектару очекивати 1.250 КМ приноса. Када помножимо 100 000 хектара, колико је овог прољећа засијано у цијелој РС, са 1.250 КМ приноса по хектару, добијамо штету од 125 милиона КМ на нивоу РС", објаснио је Усорац.

Он је за истакао да ни киша која се најављује за наредне дане неће помоћи усјевима који су били погођени вишенедјељном сушом.

"Могуће је да ће бити спасене траве и кукуруз, а стрним културама више ништа не може помоћи. Оно што је никло до сада пожеће се, а на оно што није успјело да никне, више не можемо рачунати да ће се опоравити", рекао је Усорац.

Још више забрињава, наводи Усорац, што штета на усјевима до жетве не може бити мања, него само још већа.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да не постоји посебан фонд за накнаду штете у случају суше, као и да је овогодишњим Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села предвиђен одређени дио средстава за те намјене, и то за најугроженије општине и њихове пољопривредне произвођаче.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog