Društvo

Данас је Свјетски дан борбе против пушења

БИЈЕЉИНА - Свјетски дан борбе против пушења биће обиљежен данас широм свијета низом манифестација на којима ће бити указано на штетност дувана.


Тема овогодишњег обиљежавања дана без дуванског дима је "Здравствена упозорења на паклицама цигарета", уз слоган "Покажи истину. Слике упозорења спашавају живот".

Према подацима Свјетске здравствене организације у свијету данас има више од милијарду пушача, а од посљедица пушења годишње умире више од пет и по милиона становника.

Истраживања показују да у Републици Српској једна трећина становништва старијег од 18 година и 36,4 одсто дјеце узраста од 13 до 15 година конзумира дуван.

Поводом Свјетског дана борбе против пушења у Бањој Луци, Приједору, Бијељини и Шамцу данас је планирано низ активности.

Министарство здравља и социјалне заштите РС и Удружење јавног здравства РС припремили су летак, који ће бити дијељен становништву у овим градовима, а којим се, кроз неколико основних порука, жели указати на штетност употребе цигарете на здравље становништва.

У организацији Удружења јавног здравља РС и невладине организације Центар за животну средину, у 17:00 часова у Бањој Луци ће бити организована шетња од Студентског дома "Никола Тесла" до Универзитетског кампуса, гдје ће бити организовано низ игара којима ће се настојати подићи свијест студентске популације о штетности пушења.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog