Društvo

Почиње трка за 87 средњих школа

БАЊА ЛУКА - Свршени основци, који су од шестог до деветог разреда постизали одличан успјех, а који намјеравају да упишу неку од четворогодишњих средњих школа у Републици Српској, данас и сутра треба да предају документе за упис.


Приликом предаје докумената ученици су дужни приложити пријаву за упис, оригинал свједочансто о завршеној основној школи или нострификовано свједочаноство, односно захтјев за нострификацију, извод из матичне књиге рођених, диплому "Вук Стефановић Караџић", диплому за изузетан успјех из предмета значајних за струку и диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем такмичењу.

Редослијед кандидата утврђиваће се на основу општег успјеха постигнутог од шестог до деветог разреда, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије, а резултати уписа одличних ученика у четворогодишње средње школе биће објављени 4. јуна на огласним таблама школа.

У јунском уписном року, који почиње данас, пријем докумената за упис осталих ученика у четворогодишње школе предвиђен је 8. и 9. јуна, а резултати за ове ученике биће објављени 11. јуна.

Упис ученика у трогодишње средње школе обављаће се 15. и 16. јуна, а резултати ће бити објављени 18. јуна.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јунском року је 11. и 12. јун, полагање квалификационог испита је 16. и 17. јуна, а резултати уписа 18. јуна.

Конкурсом Министарства просвјете и културе РС за упис ученика у први разред средњих школа у РС у школској 2009/2010. години предвиђено да у 87 средњих школа, чији је оснивач Влада РС, за 16 струка буде уписано 13.631 ученика.

Највише ученика планирано је да буде уписано у гимназију, економију, право и трговину, шумарство и обраду дрвета, те угоститељство и туризам и електротехнику.

Ученици ће моћи уписати и струке као што су пољопривреда и прерада хране, геологија, рударство и металургија, хемија, неметале и графичарство, текстилство и кожарство, геодезија и грађевинарство, саобраћај, здравство, култура, умјетност и јавно информисање, те богословија.

Осим у јунском уписном року, упис ученика биће организован у јулском року, од 1. до 9. јула.

Основну школу у РС ове године завршиће 14.909 ученика, који осим 87 средњих школа, чији је оснивач Влада РС, ове године могу уписати и три приватне средње школе.

У средњим школама у РС тренутно се школује 46.771 ученик у 13 струка и 100 занимања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog