Društvo

Ухапшени Жељко Миловановић био наоружан до зуба

БЕОГРАД - У Београду је синоћ ухапшен Жељко Миловановић (43) звани Гавра, који се сумњичи да је умијешан у убиство хрватског новинара Иве Пуканића.


Миловановић је ухапшен на Дорћолу, централном београдском кварту, рекао је министар унуташњих послова Србије Ивица Дачић за београдске медије.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић, рекао је да је у стану који је Миловановић изнајмио прије четири дана, пронађен арсенал оружја - два "шкорпиона", четири пригушивача, четири пиштоља и већа количина муниције.

Он је додао да је Миловановић ухапшен око 22.00 часа на Дорћолу у улици Дунавски кеј, а за њим су трагале полиције Хрватске, Републике Српске и Србије за извршење најтежих кривичних дјела.

Према писању хрватских медија, Миловановић се сумњичи да је на скутеру увезао експлозив пред зграду у којој се налази редакција недjељника "Национал", када је убијен Пуканић и Нико Франић.

Миловановић, држављанин је Хрватске и БиХ за којим је издата Интерполова потјерница. Рођен је у Хрватској, а 2005. године био је настањен у Сомбору.

Жељко Миловановић, који посједује позамашан полицијски досије, седам година је био припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорада Улемека Легије, који је у Србији осуђен на максималне године затвора због убистава Ивана Стамболића и Зорана Ђинђића.

За њим, осим осијечког суда који га терети за ратне злочине у Славонији, због убистава, пљачки, отмице и крађе трагају судови у Београду, Новом Саду и Суботици.

Из Специјалног тужилаштва РС раније су саопштили да је Жељко Миловановић боравио на подручју Добоја, али да полиција није успјела да га ухапси.

Ово је друго хапшење у Србији у посљедња три дана везано за убиство Пуканића, јер је српска полиција прије два дана привела и Миленка Кузмановића коме је одређено полицијско задржавање од 48 часова, а који се сумњичи да је требао да омогући бјекство убицама Пуканића - Роберту и Луки Матанићу.

Кузмановић је био и један од сарадника недавно ухапшеног Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам, за кога хрватски медији наводе да је наручилац убиства.

Кузмановић је послије 55 дана проведених у хрватском притвор био пуштен због недостатка доказа, након чега се вратио у Србију, гдје је недавно и ухапшен, након што је, у међувремену, хрватска полиција дошла до свједока инсајдера из саме екипе Пуканићевих убица.

Хрватски новинар и власник недјељника "Национал" Иво Пуканић убијен је 23. октобра прошле године у центру Загреба, од експлозије бомбе подметнуте под његов аутомобил.

Истрага за убиство Пуканића се води и против Светозара Ђуровића званог Кардинал из Црне Горе, који је кум Јоце Амстердама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog