Društvo

Србија и Турска: Слободна трговина

БЕОГРАД - Представници Србије и Турске потписали су данас Споразум о слободној трговини који ће почети да се примјењује од 1. јануара наредне године према моделу асиметричне либерализације трговине у корист српске стране, саопштено је из Министарства економије и регионалног развоја Србије.

Потпредсједник Владе Србије Млађан Динкић рекао је послије потписивања да овај споразум значи да ће српски извозници већ од јануара сљедеће године моћи да извозе робу без царине у Турску, на тржиште које има 75 милиона становника.

"С друге стране, либерализација са наше стране биће фазна до 2015. године, тј. у три етапе. Приликом преговора са турском страном посебно смо заштитили пољопривреду, сектор текстилне индустрије и црну и обојену металургију, тако да ће ту бити задржане више стопе за увоз тих производа из Турске, док Србија добија могућност да одмах извози своју робу без царине за све индустријске производе'', рекао је Динкић.

Министар спољне трговине Турске Зафир Чалајан и Динкић заједнички су оцијенили да ће примјена Споразума о слободној трговини допринијети и већем ангажовању турских инвеститора у српску привреду.

О могућностима инвестирања у Србију, Динкић је разговарао и на састанку са члановима удружења "Деик" које окупља представнике готово 600 турских компанија, наводи се у саопштењу.

Споразум о слободној трговини данас је потписан на Економском самиту у Истамбулу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog