Društvo

Хелсиншки парламент критикује Владу РС

БАЊА ЛУКА - Невладина организација Хелсиншки парламент грађана најоштрије осуђује неодговорно понашање Владе РС која до данас није уплатила ниједну марку за рад Сигурне куће у Бањој Луци чиме је даљи опстанак ове установе озбиљно доведен у питање.
Подсјећамо да је Влада РС дужна да обезбиједи 70 одсто средстава потребних за рад сигурних кућа у које се смјештају жене и дјеца жртве насиља у породици, и да та обавеза не произилази само из домаћих закона, него и из међународних норми и конвенција које је БиХ ратификовала.
У том смислу запањујућа је изјава помоћника министра за социјалну заштиту Љубе Лепира да „затварање сигурне куће заправо представља одустајање невладиног сектора од те дјелатности".


Насиље у породици већ одавно није приватни већ друштвено препознат проблем за чије рјешавање и превенцију је одговорна држава! УН Конвенција о елиминацији свих облика дискриминације над женама, која је и саставни дио Анекса И Устава БиХ, јасно каже да су државе потписнице дужне да осигурају правну заштиту жена, жртава насиља, кроз афирмативне акције и програме који укључују и успостављање СОС телефона и склоништа за жртве насиља у породици. Заиста је лицемјерно нерад и неодговорност Владе правдати „одустајањем невладиног сектора" који је и заслужан што се о насиљу уопште и почело говорити и што је насиље над женама и дјецом препознато као кривично дјело и у нашем законодавству.

Такође сматрамо неумјесним правдања Владе да „постоје процедуре које се морају испоштовати" када смо свједоци да за неке друге активности и догађаје процедуре могу да иду и по скраћеном поступку.

Надамо се да ће Влада, ипак, уплатити прву траншу средстава потребних за рад Сигурне куће у Бањој Луци и да 18-оро жена и дјеце, колико их је тренутно смјештено у Сигурној кући, неће морати на улицу или назад у своје куће и станове из којих су се склонили због батина и малтретирања, стоји у саопштењу које потписује Лидија Живановић, извршна директорица Хелсиншки парламент грађана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog