Društvo

Идентификују се само нестали муслимани

БИЈЕЉИНА - Измјештање масовних гробница са српским жртвама, посебно на Озрену, представља велики проблем приликом тражења несталих лица, рекао је руководилац Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске Горан Крчмар.


Он је навео да је директор Института за нестала лица БиХ Амор Машовић понудио српским представнцима да ће им дати одговоре у тражењу несталих Срба на Озрену, али да то до данас није учинио.

"Ако је нудио одговоре нека их да. Ко данас има право да задржава српска тијела", каже Крчмар и додаје да се из Института за нестала лица БиХ мора макнути политика.

Крчмар је истакао да је најтежи посао у овом процесу лоцирати гробницу, гдје је неко некога убио, сакрио и сахранио.

"Иза сваке масовне гробнице налази се извршилац, а он је починио злочин и ту првенствено имамо проблем. Други проблем су мине на терену", рекао је Крчмар.

Шеф Сектора за ексхумације у Институту за нестала лица БиХ Александар Радета рекао је да се трага за око 1.800 лица српске националности, а да се, према подацима Међународног комитета Црвеног крста, тај број креће око 1.200 лица.

Радета је нагласио да породице, с обзиром на број ексхумираних и идентификованих, имају право да буду незадовољне.

"И ми смо незадовољни досадашњим резултатима, који се односе на идентификацију српских жртава", истакао је Радета.

Члан Савјетодавног одбора у Институту за нестала лица БиХ, Боро Пеулић, каже да је Институт у току прошле године "урадио довољно, али не за српске жртве".

Пеулић истиче да је поражавајући податак да је у 2008. години идентификовано око 40 српских жртава и око 1.000 муслиманских.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog