Društvo

Дачић: Србија показала да није оаза криминалаца

БЕОГРАД, 2. ЈУНА (СРНА) - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија на сопственом примјеру показала да не жели да буде оаза за сакривање свих оних који су починили кривична дјела.


Дачић на конференцији за новинаре у Београду позвао и друге државе које сакривају држављане Србије, а који су оптужени пред српским правосуђем, да исто тако поступе као и Србија.

"Мислим да Србија и Хрватска добро сарађују у том смислу и зато сам предложио када смо потписали Споразум о полицијској сарадњи да у Београду буде основан регионални координациони центар за борбу против организованог криминала који би размјењивао криминалистичко обавјештајне информације овог типа", рекао је Дачић.

Он је додао да им нису неопходни нови споразуми, нова папирологија, нова бирократија него да су неоподни центри који ће размјењивати информације, наводећи да се без размјене таквих информација не може успјешно борити против криминала.

Дачић сматра да је ово јасан показатељ да Србија жели да озбиљно схвати борбу против криминала и корупције и да у томе постоји добра регионална сарадња.

Он је рекао да се недавно ухапшени Жељко Миловановић у Београду не терети само за убиство хрватског новинара Иве Пуканића него да се терети и за многа дјела.

Према његовим ријечима, у Миловановићевом изнајмљеном стану пронађена је велика количина оружја и додао да је у току истрага, како би се открили сви контакти и евентуални планови за извршење неких акција на основу оружја које је пронађено.

"За сада нема информација о томе какав би био даљи ток суђења Миловановићу то је сада у рукама тужилаштва односно правосуђа", рекао је Дачић.

Дачић је поновио да Србија нема споразум о изручењу и поновио да Миловановић има три држављанства хрватско, босанско и српско.

Он је додао да се Миловановић више мјесеци скривао и да су за њим трагале полиције Хрватске, БиХ и Србије.

На питање да ли има исти ниво сарадње у региону када су је ријеч о хашким оптуженицима и да ли има неких новости о Ратку Младићу и Горану Хаџићу, Дачић је нагласио да постоји оперативна сарадња са службама безбједности и додао да за сада нема нових информација о ова два случаја.

Директор полиције и члан Акционог тима за сарадњу са Хашким трибуналом Милорад Вељовић рекао да безбједносне структуре раде свој посао.

Према његовим рјечима интерес полиције Србије јесте да се лоцирају и ухапсе хашки оптуженици.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog