Društvo

Џомбић већ уштедио 70 милиона

БАЊА ЛУКА - Mинистар финансија Републике Српске, Александар Џомбић, изјавио је данас да су већ сада ребалансом Буџета РС предвиђене уштеде од око 70.000.000 КМ по разним основама.


"Правиле су се уштеде од неколико хиљада марака до већих износа, онако како су нам буџетски корисници доставили. Највеће уштеде су на текућим материјалним трошковима, на непродуктивним капиталним улагањима, на одређеним грантовима и на накнадама за које ће се у наредном периоду радити ревизија", рекао је Џомбић новинарима у Бањој Луци.

Он је додао да већ постоје и назнаке да ће јединице локалне управе ићи са уштедама до 70.000.000, чиме би оне практично извршиле двоструко веће уштеде него што су преузеле према Међународном монетарном фонду.

Џомбић је нагласио да је тренутно извршење буџета од 90 до 95 одсто финансијског плана, што је за око десет одсто мање извршење у односу на прошлу годину, а највећи пад прихода је на порезима на бази царина и увозног ПДВ.

Министар финансија Српске рекао је да ће бити исплаћене субвенције за електричну енергију за пензионере са најнижом пензијом, те да је за те намјене предвиђено око 8.000.000 КМ.

Он је додао да је за потребе "сигурних кућа" у РС јуче уплаћено 72.000 КМ, те да би до краја мјесеца требало да буде исплаћен укупан износ од 400.000 КМ који је планиран за 2009. годину за ове намјене.

"Информација да се штеди на `сигурним кућама` због задовољења потреба ММФ је апсолутна неистина. Ниједног тренутка није се калкулисало да се уштеди на позицији `сигурних кућа`", рекао је Џомбић

Он је додао да су се по свим осталим буџетским позицијама правиле анализе, те да су већ добијени значајни приједлози уштеда.

Одговарајући на питање новинара да ли ће се ићи у приватизацију предузећа од стратешког интереса за РС и да ли је предузеће "Јавни путеви РС" приватизовано, Џомбић је рекао да ово предузеће није и неће бити приватизовано.

"Према закону о предузећима, мислим да су се пререгистровали у акционарско друштво у стоодстотном власништву државе", рекао је Џомбић.

Што се тиче осталих јавних предузећа од стратешког значаја, он је рекао да је одлука да се неће до даљег ићи у приватизацију, те да таква одлука стоји и за Електропривреду РС.

Говорећи о "случају Алијагић", Џомбић је рекао да не може коментарисати одлуку Уставног суда, јер је још није видио.

"Добили смо информацију да постоји један правни лијек, а то је преиспитивање одлуке Уставног суда која може да се покрене и вјероватно да ће такав захтјев ићи", рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима, то значи да још постоји могућност да та одлука буде стављена ван снаге.

"Уколико одлука остане на снази, од готовинске исплате нема ништа зато што смо ми путем измјена и допуна закона о утврђивању начина измирења унутрашњег дуга који је усвојен прије мјесец дана у Народној скупштини РС и дугове општина третирали као унутрашњи дуг и зато ћемо издавати обвезнице", прецизирао је Џомбић.

Он је навео да ће РС издавати обвезнице, а у "интерном" односу ће разрадити наплаћивање од општина.

"Обвезнице се издају на рок од 15 година са грејс периодом пет година и каматном стопом 1,5 одсто", рекао је Џомбић.

Уставни суд БиХ донио је одлуку којом је прихватио апелацију браће Алијагић и потврдио дио пресуде Окружног суда Требиње из 2004. године, који се односи на исплату накнаде за материјалну штету за одузети репроматеријал, док је дио пресуде за накнаду материјалне штете за изузете машине и камате вратио на поновни поступак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog