Društvo

Како се Нишлије боре против бијеле куге

НИШ - Док у Бањој Луци 800 малишана и два пута толико њихових родитеља, чека на мјесто у колико-толико приступачном државном вртићу, Град Ниш један је од ријетких градова у Србији, који из буџета издваја средства за финансирање процеса вантелесне оплодње.


На првој сједници Савјета за пронаталитетну политику града Ниша, градоначелник Милош Симоновић је истакао, да град исплаћује једнократну новчану помоћ за свако прворођено дете и купује опрему за сваку новорођену бебу.

"Све су то мере које треба да подстакну рађање деце у нашем граду и ја се надам да ће овај Савет својим активностима још више допринети том циљу", рекао је градоначелник Ниша.

Савјет за пронаталитетну политику града Ниша градначелник Симоновић је формирао ради планирања стратегије и предузимања конкретних мјера за борбу против пада наталитета, у складу са Стратегијом подстицања рађања Владе Србије.

"Овај Савет формирали смо, пре свега, због тога да бисмо се низом конкретних мера борили против пада наталитета у нашем граду. То је велики посао и он се не може завршити извођењем неколико акција, него је неопходан системски приступ и озбиљан акциони план који ће се спроводити у неколико наредних година", рекао је Симоновић, саопштено је из кабинета градоначеника Ниша.

Он је истакао да један од великих проблема представља неинформисаност младих људи о проблемима које процес одрастања и сазријевања носи са собом, због чега ће Савјет активно радити и на едукацији младих.

У оквиру Савета биће формирани специјализовани тимове који ће се бавити специфичним проблемима и старосним групама, а то су Тим за породицу и подстицање рађања, Тим за прађење демографских података, Тим за едукацију младих, Тим за вантелесну оплодњу и здравствену бригу о деци и Тим за медијску кампању промоције рађања.

На својој првој сједници, Савјет је упутио и јавни позив свим невладиним организација, предузећима, стручним установама, различитим градским службама и предузећима да осмисле сопствене акције усмјерене ка повећању наталитета, које ће Савјет подржати и укључити у свој план рада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog