Društvo

Машовића чека тужба

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Директора Института за нестала лица БиХ Амора Машовића чека тужба због прикривања ратних злочина почињених над српским војницима и цивилима током протеклог рата у БиХ, рекао је предсједник Организације погинулих и заробљених војника и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић.


Митровић је објаснио да Машовић и његови сарадници више од десет година крију податке о масовним гробницама у којима су сахрањени убијени Срби.

"Недуго послије рата, Машовић, тадашњи предсједник Федералне комисије за тражење несталих, обећао је представницима РС помоћ у откривању масовних гробница на подручју Озрена у замјену за информације о мјестима укопа страдалих у Сребреници. Ни до данас те информације нисмо добили, а Сребреница је, мање-више, потпуно расвијетљен случај", рекао је Митровић.
Шеф Оперативног тима за тражење несталих РС Горан Крчмар потврдио је да су таква обећања постојала, али да до данас надлежни у РС нису добили жељене информације.

"Само на Озрену измјештено је 11 масовних гробница са 137 тијела, од којих је највећа гробница она у Гостовићу са 64 тијела. Да је било измјештања јасно нам је и по резултатима обдукције тијела пронађених у другим гробницама, јер се неки дијелови нису подударали. Тачније, они који су гробнице премјештали, помијешали су кости страдалих", објаснио је Крчмар.

На питање ко је то урадио, Крчмар је рекао да се кривица може адресирати на цијели систем, јер је немогуће да појединац измјести такве гробнице.

Он сматра да иза тога стоје људи који су у годинама послије рата били у врху власти и "који су врло добро знали шта раде".

Крчмар је изразио незадовољство досадашњим резултатима рада Института за тражење несталих БиХ, наводећи да процес тражења, посебно када су српске жртве у питању, тече прилично споро.

Инспектор Тима за истраживање ратних злочина МУП РС Радован Пејић рекао је да надлежни органи имају одређене информације и оперативна сазнања о измјештању масовних гробница, те да се ради на утврђивању чињеничног стања.

Пејић није желио да открива потезе овог тима и инспектора МУП РС по овом питању, јер у наредном периоду очекују конкретне информације и доказе који би потврдили досадашње оправдане сумње да се недуго послије рата радило на прикривању трагова злочина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog