Društvo

Стране судије напуштају БиХ?

САРАЈЕВО - Већина страних тужилаца и судија могла би крајем године напустити суднице у БиХ, с обзиром да су у Савјету министара БиХ свега два министра гласала за измјене и допуне Закона о Суду и Тужилаштву БиХ због чега овај закон није усвојен.


У децембру истиче споразум који су потписали некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун и Предсједништво БиХ којим је успостављена институција Регистара, задужена за процес именовања судија и тужилаца у БиХ.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је да је сасвим очекивано да БиХ у потпуности преузме домаће правосуђе, уколико жели напредовати на путу европских интеграција.

''Стране судије и тужиоци требало би да препусте домаћим кадровима послове у правосудним институцијама... Став СНСД јесте да стране судије и тужиоци треба да оду из БиХ'', рекао је Продановић.

Продановић је рекао да је сасвим нормално да је овај закон одбијен уколико БиХ намјерава да затражи кандидатски статус у ЕУ, али није искључио могућност да странци евентуално остану у Одсјеку за ратне злочине Суда БиХ, док у осталим одсјецима за то више не постоји никаква потреба.

Према приједлогу Министарства правде БиХ, било је предвиђено да судије и тужиоци Одсјека за ратне злочине остану до окончања отворених предмета, док би остале судије напустиле правосудне институције.

За овај приједлог гласала су два министра из реда хрватског народа, док су бошњачки министри захтијевали продужење мандата страним судијама и тужиоцима у Одсјеку за организовани и привредни криминал.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog