Društvo

Брамерц: Младић и Хаџић су домашају српских власти

БЕОГРАД - Хлавни хашки тужилац Серж Брамерц поновио је да вјерује да су преостала два хашка бјегунца Ратко Младић и Гоан Хаџић у домашају српских власти, те додао да не може да говори о операцијама које су у току.


"На основу информација којима располажемо, вјерујемо да су бјегунци у домашају српских власти", рекао је Брамерц, наводећи да је потрага за њима веома комплексна и да је ријеч о људима који су постали веома вјешти у избјегавању правде и добро се крију.

Брамерц је рекао да захтјев Београда да лица осуђена пред Хашким трибуналом издржавају казну у земљама поријекла, не спада у његов дјелукрог рада, али да је став Трибунала да осуђена лица не би требало да издржавају казне на подручју бивше Југославије.

Он је додао да је то препорука Канцеларије генералног секретара УН, која се, наравно, може промијенити у складу са развојем догађаја.

Брамерц је увјерен да ће Младић и Хаџић на крају бити ухапшени и додаје да ће им судити међународни суд.

"Порука бјегунцима је веома јасна: без обзира на то када и гдје буду ухапшени, судиће им међународни суд", рекао је Брамерц.

Он је навео да је Хашки трибунал предао један предмет Србији, један Хрватској и шест БиХ, те да се припремају за предају три списа који укључују десет осумњичених, док ће наредна четири списа која укључују 11 осумњичених бити предата прије краја године БиХ, у којој су злочини почињени.

Кометаришући снажне реакције у Србији на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају и на повећање казне Веселину Шљиванчанину, Брамерц је рекао да такви коментари постају забрињавајући када долазе од представника власти.

"Пратим медије у бившој Југославији и свјестан сам чињенице да пресуде Трибунала увијек изазивају емотивне реакције и бројне коментаре у цијелом региону. То је разумљиво, будући да питања која чине срж мандата Трибунала на више начина погађају срж локалних друштава", навео је Брамерц.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog