Društvo

Загубљени предмети о злочинима над Србима

БAЊA ЛУКA - Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић још не зна да ли ово тужилаштво врши истрагу у предмету кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва које се води под ознаком "случај Пофалићи-Велешићи".


"Тужилац, који би требало да је задужен за тај предмет, тренутно није ту, тако да не знам да ли ово тужилаштво врши истрагу у том предмету. Назовите у понедјељак", рекао је Грубешић.

Он је у четвртак, 4. јуна изјавио да овај предмет није у Тужилаштву БиХ, него у Окружном тужилаштву Источно Сарајево.

У Тужилаштву у Источном Сарајеву су то демантовали нагласивши да је предмет прослијеђен Тужилаштву БиХ.

"Тај кривични предмет је комплетан достављен 5. октобра 2005. године Тужилаштву БиХ", саопштили су у Служби за информисање Окружног тужилаштва Источно Сарајево.

У МУП РС су рекли да су обавили свој дио посла и да су немоћни да учине било шта више.

"Предали смо тај предмет Окружном тужилаштву Источно Сарајево, а оно Тужилаштву БиХ. Ту ми више ништа не можемо да учинимо", изјавио је инспектор Тима за истраживање кривичних дјела ратног злочина МУП РС Радован Пејић.

У злочину почињеном 16. маја у сарајевском насељу Пофалићи убијено је око 200 српских цивила, чија тијела нису до данас пронађена.

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милан Мандић тврди да Тужилаштво БиХ не води истраге о злочинима почињеним над Србима.

"Сличан случај је и са предметом ратног злочина `Трново`. Гарантујем и одговорно тврдим да ни на том предмету не ради нико, него је у ладици", рекао је Мандић.

 

Komentari
Blog