Republika Srpska

Кинески јуан биће свјетска валута

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - „Кинески јуан би могао да добије статус резервне свјетске валуте након што постане потпуно конвертибилан, у процесу који може трајати око десетак година", оцијенио је замјеник руског премијера и министар финансија Алексеј Курдрин.


Он је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу рекао да Кина мора прво либерализовати властиту привреду и дозволити конвертибилност јуана, прије него што се створе сви услови да та валута стекне статус свјетске резервне новчане једнице.

„То би могло да потраје десет година", прецизирао је Кудрин, уз напомену да званични Пекинг мора имати на уму наведене чињенице ако жели до краја да реализује план о претварању јуана у глобалну резервну валуту.

Кина је, иначе, уочи самита политичких првака групе 20 најразвијенијих и земаља са убразаним привредним растом (Г20), 2. априла у Лондону, предложила стварање нове глобалне резервне валуте, уместо америчког долара, која би се заснивала на такозваним специјалним правима вучења Међународног монетарног фонда.

САД, Велика Британија и још неке водеће западне земље су, међутим, на лондонском самиту „двадесеторице" одбациле тај кинески предлог, оцijенивши га „несврсисходним" и „практично неизводљивим".

Русија се исто залаже за радикалну промjену позиције долара у међународним финансијама и свођење те новчане једнице на једну од регионалних валута, што је, такође, наишло на оштро противљење званичног Вашингтона.

Председник Русије Дмитриј Медведев је ове седмице поново указао на намjеру његове земље да рубљу претвори у једну од регионалних валута, које би требало, према ријечима руских званичника, успоставити на простору југоисточне Азије, Блиског истока и Латинске Америке.

Тако би се, уз зоне долара и евра, које би биле доминантне у Сјеверној Америци и Европи, успоставио систем од још неколико регионалних валута и финансијских центара, чиме би престао да важи доларски монопол који је, према оцјенама многих компететних експерата, један од главних узрока избијања текуће глобалне финансијске кризе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog