Sport

Минимална побједа Србије над Аустријом

БЕОГРАД - Фудбалери Србије побиjедили су Аустрију 1:0, у шестом колу седме групе квалификација за Светско првенство 2010. године.


Екипа Радомира Антића одиграла је вјероватно најлошији меч у досадашњем току квалификација, али је ипак успјела да забиљежи изузетно важну победу која је приближава Моднијалу у Јужној Африци.

Већ у првом минуту Аутрија је најавила веома добру партију. Одбрана Србије заборавила је на Мајерхофера који је изашао сам испред Стојковића, али је шутирао поред гола. У четвртом минуту Јанчнер је шутирао са око 20 метара али поред гола.

Ипак, већ у шестом минуту Србија је постигла гол који је, испоставиће се, одлучио меч. Одбрана Аустрије направила је грубу грешку, Лазовић је то искористио, узео лопту и голман Аустрије Гспурнинг је морао да обори нападача ПСВ-а. Сигуран извођач најстроже казне био је Ненад Милијаш и Србија је повела.

Након раног вођства, српска селекција је заиграла боље, али је то и даље било далеко од издања које се очекивало. У 11. минуту добар покушај након корнера Милијаша имао Немања Видић. Најбољи фудбалер Премијер лиге у прошлој сезони се током првог дијела повриједио и замијењен је на полувремену, што се осјетило у одбрани Србије.

Аустријанци су у првих десет минута наставка кренули знатно офанзивније, и српска одбрана била је на великим мукама. Ипак, уз неколико добрих интервенција Драгутиновића и Ивановића Србија је сачувала је вођство, а Антић је у 56. минуту направио одличан потез пошто је уместо Лазовића на терен ушао Бошко Јанковић.

Улазак Јанковића унио је живост у игру репрезентације Србије, а у 59. минуту Красић је након веома доброг продора по лијевој страни изнудио прекршај на ивици казненог простора. Прекид је веома добро извео управо Бошко Јанковић, лопта се од пречке одбила до Милана Јовановића чији ударац је ипак изблокиран.

У 69. и 70. минуту Србија је одиграла двије најбоље акције на мечу. Прво је Јанковић сјајно промијенио страну и пронашао Красића, фудбалер руског ЦСКА одлично је центрирао на другу стативу, али покушај Јовановића главом није био довољно јак. Минут касније акција је ишла по лијевој страни, Јовановић је овога пута пронашао Красића који је примио лопту и лоше шутирао иако је могао да проигра Пантелића на петерцу.

У последњих 15-ак минута одбрана Србије била је на великим мукама, а Аустријанци су у 77. минуту били најближи изједначењу. Веома слаби Суботић олако је испао, Марк Јанко је прихватио лопту на око 25 метара од гола и одлично шутирао лијевом ногом, али је пречка зауставила његов покушај.

Три минута прије краја пуно среће и одлична интервенција Стојковића спасли су гол Србије. Ипак, Србија је до краја успјела да сачува свој гол и забележи изузетно важну побједу. Други жути картон и суспензију за меч са Фаранима у самом финишу зарадио је капитен србије Дејан Станковић.

Србија послије шест одиграних мечева води у седмој групи са 15 освојених бодова. Друга је селекција Француске са 10 бодова и утакмицом мање, а трећа Литванија са девет.

Литванци су на свом терену поражени од селекције Румуније са 1:0.

Наредни меч Србија игра већ у сриједу у Торшавну против Фарских Острва.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog