Republika Srpska

О стенд бај арнжману са ММФ

САРАЈЕВО - Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели рекао је да би неиспуњавање услова ММФ за склапање стенд бај аранжмана продубило кризу и послало веома негативан сигнал на међународном нивоу о БиХ и њеној економији.


Он сматра да би то могло да доведе до кризе ликвидности и потенцијално до неодрживих нивоа дугова.

"Ако БиХ жели одржати минимум животног стандарда и степена економских активности у јеку глобалне кризе која значајно погађа привреду и јавне финансије ове земље, онда вјероватно не постоји други излаз осим склапања стенд бај аранжмана са ММФ", рекао је Мантованели.

Он је навео да Свјетска банка у потпуности подржава улазак БиХ у стенд бај аранжман са ММФ, чији циљ није само пружање помоћи за превазилажење кризе него и осигурање економских реформи које ће омогућити брзи опоравка економије БиХ након глобалне рецесије.

Он је поручио да присмо намјере које су власти БиХ припремиле за стенд бај аранжаман са ММФ садржи директну везу за помоћ Свјетске банке.

"Здрав фискални оквир неопходан је предуслов за ту банку како би могла финансирати подршку буџету и тешко се може постићи здрав фискални оквир без ММФ аранжмана", рекао је Мантованели.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ истиче да се сви у овој банци надају да ће политичке власти БиХ испунити задате рокове.

"Оставка премијера Федерације БиХ Неџада Бранковића доводи до додатних потешкоћа, али се надамо да ће владе и парламенти на свим нивоима препознати хитност и значај испуњавања услова", рекао је Мантованели.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog