Republika Srpska

Влада РС: Стратешко партерство са Мајкрософтом

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, и представници компаније "Мајкрософт" потписали су данас у Бањој Луци уговор о стратешком партнерству, који представља наставак досадашње сарадње.


Додик је изјавио да Влада сарађује са "Мајкрософтом" већ дуже вријеме и да очекује да ће и даље имати веома добру сарадњу, јер у овој области постоји огроман простор за напредовање у Српској.

"Уговор о стратешком партнерству подразумијева да развијамо конкретне пројекте који ће се реализовати у будућности у свим сегментима друштва и тамо гдје постоји обостран интерес", рекао је Додик новинарима након потписивања уговора.

Он је истакао да је потписивање уговора потврда да РС може и зна да изабере најбољег партнера за различите области сарадње, наводећи да су обавезе Владе да заједнички буду креирани и проведени пројекти, сходно могућностима Владе и компаније.

"Наставићемо да радимо са `Мајкрософтом` на добробит РС, уважавајући компанију која показује интерес да са нама задржи партнерство и у условима у којима смо ми, можда, непотребно показали спорост или неразумијевање за брзину која се очекивала од нас. Ово је добар дан за РС", рекао је Додик.

Генерални директор "Мајкрософта" у БиХ, Лејла Зукић-Кривдић, захвалила је Влади РС што је препознала ову компанију као стратешког партнера и одлучила обновити споразум о стратешком партнерству, чиме је послата јасна порука о квалитету сарадње у протекле три године и отворен простор за још бољу и успјешнију сарадњу.

Она је истакла да је "Мајкрософт" опредијељен да буде истински партнер Владе РС и да заједнички раде на развоју локалне индустрије информационе технологије, повећању компјутерске писмености и заштити права интелектуалне својине.

"Потписивањем смо још једном у `Мајкрософту` показали опредијељеност за дугогодишњу сарадњу са владама, академским институцијама, приватним сектором и да ћемо заједнички радити на развоју локалне економије и кориштењем савремених технологија остварити бољу позицију на глобалном тржишту", рекла је Лејла Зукић-Кривдић.

Она је истакла да је Влада РС прва потписала уговор о стратешком партнерству са ''Мајкрософтом'' прије три године, те да су у том периоду овакви уговори потписани и са Владом ФБиХ и Савјетом министара БиХ.

Менаџер Одјељења за сарадњу са владама у регионалној канцеларији ''Мајкрософта'' за средњу и источну Европу Дејан Цветковић рекао је да је велико задовољство што Влада РС и Српска посвећују значајну пажњу заштити интелектуалне својине што је најбољи показатељ и сигнал страним инвеститорима да наставе директне стране инвестицијама према РС.

Наводећи да Српска предњачи у региону и централно-источној Европи, Цветковић је рекао да је заштита интелектуалне својине једна од основних ставки наставка сарадње, а да је сљедећи корак примјена лиценци које су обједињене уговором о стратешком партнерству и изградња рјешења за Владу и за јавну управу, базираних на мајкрософтовим технологијама, ради бољег живота и једноставнијег пословања компанија у Српској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog