Društvo

У Србији 300.000 избјеглица и расељених

БЕОГРАД - Више од деценије након завршетка ратних сукоба на простору бивше Југославије у Србији се још налази 97.000 избјеглица и нешто више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије, саопштено је данас поводом 20. јуна, Светског дана избјеглица.


На конференцији за новинаре Групе 484, представница Комесаријата за избјеглице Данијела Поповић-Роко подсјетила је да је УНХЦР у другој половини прошле године Србију сврстао међу пет земаља у свијету са дуготрајном избјегличком кризом чије рјешавање захтева заједничку акцију.

Она је рекла да је број интерно расељених сада значајно већи од броја избјеглих јер је у протеклом периоду око 250.000 избјеглица добило држављанство Србије или се вратило у своје домове.

Представница Комесаријата је рекла да је број повратника у БиХ значајно већи него у Хрватску јер су у БиХ омогућени много бољи услови за повратак а враћена су и многа имовинска права.

Поповић-Роко је указала да постоји и најугроженија популација „интерно-интерно" расељених, односно око 20.000 људи који су истерани из својих домова али који никада нису напустили Косово и Метохију, односно оних који су прешли у друге српске средине у тој покрајини.

Миодраг Схрестха, представник Групе 484 која се бави проблемом избјеглих и расељених, оцијенио је да су Комесаријат и Влада Србије учинили доста да се ријеши проблем те популације али да и даље постоје проблеми пре свега код интерно расељених који немају могућности да се интегришу у својим новим срединама јер власт инсистира на њиховом повратку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog