Društvo

Врховни суд Федерације одбио тужбу Фонда ПИО РС

БИЈЕЉИНА - Врховни суд Федерације БиХ одбио је тужбу Фонда ПИО Републике Српске против Федералног завода ПИО/МИО за преузимање 35 000 корисника права (пензионера) који су право на пензију до 30. априла 1992. године остварили на подручју данашње Федерације БиХ, сазнаје незванично Фонд ПИО РС.


Врховни суд ФБиХ овом одлуком одбио је тужбу и за исплату одштетног захтјева од 175 милиона КМ, без камате, за период од 1. октобра 2004. до 30. јуна 2006. године у коме је Фонд ПИО РС исплаћивао, као што и данас исплаћује, пензије за ове кориснике, саопштено је из Фонда ПИО.

У саопштењу се наводи да Фонд ПИО РС, као страна у поступку, још није примио Одлуку-пресуду Врховног суда ФБиХ, па се о њој не може ни одредити, али због чињенице да је одлука донесена и да су о њој прво обавијештени медији, овим путем Фонд изражава сумњу и неповјерење у правосудни систем у ФБиХ.

У саопштњу се изражава разочарење у такву одлуку, будући да су раније Европски суд за људска права у Стразбуру у случају Душка Карановића и Дом за људска права у БиХ у случају 14 корисника, који су то право остварили на подручју ФБиХ, као истој правној ствари, пресудили да су у таквим случајевима кршена људска права и чињена дискриминација према тим корисницима, због чега су наложили да се та права остварују тамо гдје су и стечена.

Одредбе Европске конвенције о људским правима имају примат над одредбама било ког националног закона, па ће с тога Фонд ПИО ићи до краја у овом спору против Федералног завода ПИО/МИО, који датира још од априла 2005. године и затражити остварење права код Европског суда за људска права у Стразбуру.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog