Društvo

Хрвати из Сарајева селе у РС

БАЊА ЛУКА - Предсједник невладине организације "Кроација либертас" Лео Плочкинић тврди да је све више хрватских породица које продају имовину у федералном дијелу Сарајева и селе се у општине Источног Сарајева у Републици Српској.


Он је навео податак да се неколико Хрвата из сарајевског насеља Ступ недавно преселило у Лукавицу или друге општине у саставу Источног Сарајева, јер се у федералном дијелу више нису осјећали сигурно.

"Кап која је прелила чашу стрпљења и разумијевања јесте понашање такозване `вјерске полиције`, по чијем налогу је прије неколико дана из ББИ центра протјерана играчка у облику свиње. То је можда најбоља слика савременог Сарајева које се полако, али сигурно, претвара у европски Техеран", рекао је Плочкинић.

Он каже да је шеријатску полицију, која није никаква новост у Сарајеву, организовао и да је "води Незим Халиловић Мудерис, главни имам џамије Краљ Фахд".

"Он је тај који се отворено залаже за увођење шеријата у БиХ, који је отворених руку дочекао вехабије из цијелог свијета и својим проповиједима у џамији шири међунационалу мржњу и нетрпељивост", тврди Плочкинић и додаје да је Хрватима у Сарајеву тога доста и да су се зато одлучили "да срећу потраже на другој страни, овај пут у Републици Српској".

Извори, блиски градским властима у Источном Сарајеву, наводе да постоје одређене информације о томе да је у посљедње вријеме неколико Хрвата купило станове у некој од општина на територији РС и да је, наводно, ријеч о о људима, запосленим у федералном Сарајеву.

Директор Средње школе "28. јуни" у Источном Сарајеву Младенка Пандуревић рекла је да у овој школи наставу похађа 39 ђака из федералног Сарајева, највише Хрвата.

"Имамо доста ђака хрватске националности из Вогошће, који сваког дана путују од куће до учионице. Њихови родитељи су инсистирали на томе да дјеца буду уписана у нашој школи, а не негдје у федералном дијелу Сарајева, јер се, како су сами признали, тамо не осјећају безбједнима", каже Пандуревићева.

Она је испричала да је прошле јесени отац једне ученице, Хрват из Вогошће, буквално кроз сузе молио управу школе да његовом дјетету омогуће похађање наставе у Источном Сарајеву.

Као образложење, додаје Пандуревићева, он је навео податак да је његова кћерка уписана у чисто бошњачки разред, па је, поучен искуствима других родитеља хрватске националности, своју кћерку желио поштедјети вербалних напада, којима су били изложени други ученици Хрвати.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog