Društvo

Служба рекла своје: Абу Хамза не може остати!

САРАЈЕВО - Директор Службе за послове странцима БиХ, Драган Мектић, изјавио је да је ова служба донијела рјешење, према којем Имад Ел Хусин познатији као Абу Хамза мора да напусти БиХ, јер и даље представља пријетњу по националну безбједност.


Мектић је рекао да Абу Хамза на рјешење, које му је уручено 18. јуна, има право жалбе Министарству безбједности БиХ у року од осам дана.

"Донијели смо ново ријешење у којем смо остали на становишту да он не може добити боравак у БиХ и да мора напустити БиХ, јер и даље стојимо на становишту да је Абу Хамза пријетња по националну безбједност и да то искључује његово право на породични живот и да се не коси са повредом људских права", рекао је Мектић.

Он је подсјетио да је ново рјешење донесено након што је Суд БиХ, на основу апелације Уставног суда БиХ, наложио Служби за послове са странцима БиХ да преиспита своје прво рјешење којим је ова служба одбила захтјев Абу Хамзе за боравком у БиХ и одредила му мјеру удаљења из земље.

Коментаришући недавни инцидент у Имиграционом центру у Лукавици у којем је Абу Хамза бацио столицу на стражара, Мектић наводи да Сиријац жели да испровоцира неку ситуацију у којој би евентуално покушао да буде жртва.

"Сигурно је да у томе неће успјети и ми ћемо у његовом случају апсолутно поштовати законитости, а у овом случају то говори да Абу Хамза не може да добије боравак и да мора ићи из БиХ", каже Мектић.

Он додаје да Абу Хамза оваквим поступцима само наставља са својим дрским, агресивним и инкримисаним понашањем што је било случај и раније, када је извршавао противправна хапшења људи за што је и осуђиван.

"Одјељење унутрашње контроле Имиграционог центра проводи истрагу о овом инциденту након чега ће против Абу Хамзе бити поднесен извјештај Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву највјероватније наредне седмице", рекао је Мектић.

Неформални вођа муџахедина у БиХ, Сиријац Абу Хамза, приведен је 5. октобра у Имиграциони центар у Источном Сарајеву, гдје је смјештен у статусу странца проглашеног опасним по националну безбједност и без регулисаног боравка у БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog