Svijet

Баросо отпилио Украјину

БРИСЕЛ - На самиту ЕУ у Бриселу није донесена ниједна посебна одлука нити преузета финансијска одговорност за рјешење украјинског дуга Русији за испоруке гаса, изјавио је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо, само дан након најаве да су "европске гасне компаније спремне да помогну у обезбјеђењу средства да се избјегне прекид испоруке гаса".


На питање да ли је ЕУ спремна да одговори на молбу Украјине за 4,2 милијарде долара помоћи, Баросо је рекао да европски буџет нема толике фондове.

"Ово је структурални проблем и веома тешка ситуација о којој је разговарано са свим странама, укључујући међународне финансијске институције и земље чланице ЕУ", рекао је Барос и додао да украјинска способност да плаћа руски гас није одговорност ЕУ.

Баросо је рекао да је информисао учеснике самита о консултацијама са руским премијером Владимиром Путином, украјинским премијером Јулијом Тимошенко и директором ММФ, Домиником Штраусом Каном, као и о мишљењу експерата.

Он је додао да ЕУ пажљиво прати развој ситуације и апелује на Русију и Украјину да испуне своје обавезе.

Баросо је истакао да су проблеми у испоруци гаса могући у наредних неколико недјеља, а не мјесеци, и позвао "рањиве земље" да се припреме за могуће проблеме.

Европска комисија припремила је сет средњорочних и дугорочних мјера у циљу превазилажења ове кризе о којима ће се разговарати са енергетским компанијама и финансијским институцијама.

Као једна од опција помињу се заједнички напори највећих концерна гаса у ЕУ у циљу куповине додатних количина руског гаса за Европу, који би био сторниран у подземним локацијама у Украјини до зиме.

Ова мјера помогла би Украјини да направи резерву гаса и избјегне неовлаштено преузимање гаса, што најчешће натјера руски "Гаспром" да "заврне славину".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog