Društvo

Сарајево: Споразум подршке одрживом повратку

САРАЈЕВО - У Сарајеву је данас потписан споразум о сарадњи на реализацији Пројекта електрификације локација/објеката реализованог повратка, меморандума о разумијевању за санацију индивидуалних стамбених јединица, кондоминијума и пројеката одрживог повратка, у шта је путем Фонда за повратак БиХ усмјерено 46.883.300 КМ.


Споразум су потписали министар за избјеглице и расељена лица БиХ Сафет Халиловић, предсједавајући Комисије за расељена лица и избјеглице БиХ Славко Марин, директор Фонда за повратак БиХ Млађен Божовић, ресорни министри Репиблике Српске и Федерације БиХ, представник дистрикта Брчко, као и представници 88 општина и 55 вјерских заједница.

''На основу одлука Комисије за расељена лица и избјеглице БиХ, до сада је укупно распоређено 38.046.512 КМ, а остатак средстава, у односу на укупан износ биће ускоро распоређен'', рекао је Халиловић током обраћања на церемонији потписивања споразума.

Према његовим ријечима, од 46.880.300 КМ расположивих средстава из Фонда за повратак БиХ 20.012.000 КМ усмјерено је за обнову индивидуалних стамбених јединица избјеглица, расељених лица и повратника, док је за пројекте одрживог повратка издвојено 8.383.000 КМ. За пројекте реконструкције станова повратника у стамбеним зградама - тзв. кондоминијумима - у у купном износу од 4.160.000 КМ, док је за пројекте електрификације повратничких насеља усмјерено укупно 5.491.512 КМ.

''Укупним средствима за ову годину у сврху повратка обухваћено је 88 општина, као локалитета имплементације овог пројекта на цијелом подручју БиХ, односно укупно 244 пројекта из различитих области'', навео је Халиловић.

Он је истакао да је Министарство за потребе одрживог повратка ове године обезбиједило 8.383.000 КМ, што је за 60 одсто више него прошле године, мада и тај износ у односу на укупне потребе представља недовољну помоћ.

Халиловић је додао да је ''због великих потреба и улагања у реализацију пројеката електрификације повратничких насеља одобрени износ у овој години за ове потребе знатно увећан и износи 5.491.000 КМ''.

''Уз партиципацију општина, које су прошле године уложиле 600.000 КМ, као и електропривреда/електродистрибуција, проблем електрификације у функцији реализованог повраткатребало би да буде ријешен до 2011. године'', рекао је Халиловић и захвалио потписницима споразума каао и свима који помажу истински одрживи повратак у БиХ

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog