Republika Srpska

ЕБРД: 250 милона евра за БиХ

САРАЈЕВО - Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ планира да у овој години уложи око 250 милиона евра у БиХ, од чега ће 100 милиона евра бити уложено у финансијски сектор - саопштено је из ове институције.


Планирана ЕБРД-ова улагања дио су заједничког Акционог плана ЕБРД, Свјетске банке и Европске инвестиционе банке, којим је планирано улагање од 24,5 милијарди евра, као подршка банкарском сектору у региону и кредитирању привреде.

Из ЕБРД подсјећају да су се банке "мајке" шест највећих страних банака које послују у БиХ обавезале да ће наставити своје активности у склопу међународних напора за стабилизацију БиХ, њеног банкарског сектора и јачање повјерења у привреду.

Ријеч је о банкама Рајфајзен, Хипо Алпе Адриа, Интеса Сан Паоло, НЛБ, Уникредит и Фолксбанци које су се обавезале да ће одржавати укупан ниво пласираних средстава у БиХ и да ће осигурати адекватну капитализацију својих супсидијарија у контексту новог програма Међународног монетарног фонда недавно договореног на нивоу експерата.

Ово опредјељење банака помоћи ће банкарском систему БиХ да издржи садашњу кризу, ојача повјерење инвеститора и врати привреду на пут одрживог раста - наводи се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog