Republika Srpska

Агенција за статистику БиХ: У мају дефлација 0,1 одсто

САРАЈЕВО - Цијене производа и услуга за личну потрошњу у БиХ су у мају биле ниже за 0,1 одсто у односу на претходни мјесец, рекао је директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић.


Он је истакао да су највише снижене цијене хране и безалкохолних пића, одјеће и обуће - за 0,6 одсто, намјештаја, кућанских уређаја и редовног одржавања куће за 0,3 одсто, рекреације и културе за 0,2 одсто, те становања, воде, електричне енергије, гаса и других енергената за 0,1 одсто.

"Цијене хране су снижене усљед просјечног пада цијена хљеба и житарица - за 0,3 одсто, млијека, сира и јаја за 0,7, те уља и масноћа за 0,4 одсто", рекао је Милиновић и додао да су цијене безалкохолних пића имале раст од 0,3 одсто.

Он је истакао да су цијене намјештаја, тепиха и других подних простирки снижене за 0,4 одсто, док је појефтињење становања, воде, електричне енергије и других енергената изазвано превенствено падом цијена гаса од 11,6 одсто.

"Због повећања цијена горива и мазива од 3,4 одсто забиљежен је просјечан раст цијена превоза од 1,5 одсто. У здравству је забиљежен раст цијена за 0,3 одсто, алкохолна пића и дуван, те услуге ресторана и хотела поскупјели су за 0,2 одсто, а остала добра и услуге за 0,1 одсто", нагласио је Милиновић.

Према његовим ријечима, у посљедих 12 мјесеци храна и безалкохолна пића су у просјеку појефтинили за 0,7 одсто, при чему је храна појефтинила 1,1 одсто.

"У протеклих годину дана највише су појефтинили уља и масти - за 14,8 одсто, воће за шест, поврће за 13,5 одсто, а млијеко и млијечни производа за 4,3 одсто", додао је Милиновић.

Он је рекао да је у истом периоду месо поскупјело за 9,6 одсто, риба за 7,4, шећер, мед и слаткиши за 4,3 одсто, кафа и чај за 3,6 одсто, а минерална вода и сокови за два одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog