Republika Srpska

Џомбић: Прва транша од ММФ могућа у јулу

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да стендбај аранжман ММФ за БиХ није пропао и да је реално очекивати да прва транша буде реализована у јулу уколико Федерација БиХ документује испуњење услова из писма намјере.


"Стендбај аранжман са ММФ није пропао, већ је само одложен на неколоко дана, док ФБиХ не испуни услове из писма намјера", објаснио је Џомбић.

Џомбић је рекао да ће се морати кренути са штедњом уколико ФБиХ у неком краћем року не буде могла да испуни услове из писма намјера.

"Након тога, позваћемо представнике ММФ, презентовати им уштеде и евентуално ићи на измјену одређених позиција у писму намјера, а затим извршити реализацију стендбај аранжмана", појаснио је министар финансија РС.

Он је нагласио да су представници ММФ категорични у ставовима да БиХ мора да испуни све услове и позиције како би јој био одобрен стендбај аранжман у износу од 1,2 милијарде евра и да се РС, која је испунила све услове, не може одобрити приступ стендбај аранжману, јер нема парцијалног повлачења средстава за ентитете већ заједно на нивоу БиХ.

Говорећи о протестима социјалних и борачких категорија у ФБиХ, Џомбић је рекао да социјални партнери у ФБиХ морају да учине додатни напор да се испуне услови ММФ.

Према његовим ријечима, ФБиХ пријети опасност да њен буџет до краја године буде потпуно неликвидан и да не може остварити ни умањени однос инвалиднина и пензија.

Када је ријеч о РС, Џомбић је навео, да план прилагођавања у РС не предвиђа смањење плата и инвалиднина, већ уштеде кроз ревизију на одређеним позицијама.

"У протеклом периоду, Влада РС није ништа предузела према социјалним партнерима што није могла да изврши и зато ми са њима имамао добар дијалог", истакао је Џомбић и нагласио да у Српској неће бити смањења и кашњења пензија и плата буџетским корисницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog