Republika Srpska

Сарајево: Састанак Министарског савјета Енергетске заједнице југоисточне Европе

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић отворио је данас у Сарајеву 6. редовни састанак Министарског савјета Енергетске заједнице југоисточне Европе, чија је најважнија тачка дневног реда извјештај о провођењу обавеза из Уговора о Енергетској заједници, којег је припремио Секретаријат Енергетске заједнице.


На састанку, којим предсједава Зиројевић, биће разговарано и о темама безбједности снабдијевања, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, као и програму рада и буџету Енергетске заједнице за 2010. и 2011. годину.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, које има улогу предсједавајућег Енергетском заједницом југоисточне Европе и координатора провођења Уговора о Енергетској заједници у БиХ, домаћин је овог значајног скупа.

Састанак је организовао Секретаријат Енергетске заједнице са сједиштем у Бечу, док је копредсједавајући у име Европске комисије директор Генералне дирекције за енергију и транспорт Европске комисије Фабрицио Барбасо.

Међународни уговор о формирању Енергетске заједнице југоисточне Европе између Европске заједнице и земаља региона, међу којима је и БиХ, потписан је 25. октобра 2005. године у Атини на 10 година.

Потписивањем уговора државе потписнице обавезале су се да ће успоставити заједничко тржиште електричне енергије и природног гаса које ће функционисати према стандардима тржишта енергије ЕУ, са којим ће се интегрисати и у коме су царинске дажбине и квантитативна ограничења на увоз и извоз енергије забрањени.

Уговор је ступио на снагу 1. јула 2006. године, а БиХ га је ратификовала 27. јула 2006. године.

Конференција за новинаре заказана је за 13.00 часова у хотелу ''Европа'' у Сарајеву.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog