Svijet

Беч: Европска безбједност нема смисла без САД

БЕЧ - Министар иностраних послова Аустрије, Михаел Шпинделегер, оцијенио је да Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) мора да остане централни форум у оквиру кога ће се водити дијалог о европској безбједности.


Шпинделегер је рекао да је потребна широка и отворена дискусија о безбједносним захтјевима будућности у евроатлантском простору и да је одлучујуће да се ова дискусија води унутар ОЕБС-а, а не изван њега.

"Желимо снажан ОЕБС способан да дјелује. Наш рад не смије ни у ком случају да води слабљењу или релативизацији постојећих обавеза у оквиру ове организације", рекао је Шпинделегер на неформалном састанку министара иностраних послова ове организације, који је одржан 27. и 28. јуна на Крфу.

Циљ, додао је он, мора да буде јачање ОЕБС у свим његовим димензијама у једном ''Хелсинки плус'' духу, саопштено је Министарства иностраних послова Аустрије.

Шпинделегер је рекао да је при томе за Аустрију важно да ова дискусија почне од опширног безбједносног појма, који укључује аспекте попут људских права, владавине права, демократских вриједности, као и економију и екологију.

''Ограничење на класичну војну безбједност не би било довољно данашњим изазовима. Такође, из овог разлога Беч се залаже за то да ОЕБС остане централни форум за такву дискусију, будући да покрива свеобухватни појам безбједности својим трима димензијама'', рекао је Шпинделегер.

Према ријечима Шпинделегера, овај дијалог требало би да буде структуриран и треба да укључи и представнике цивилног друштва и осталих међународних организација.

''Наше становиште је јасно, а то је да је трансатлантска компонента наше безбједности остаје неприкосновена. Европска безбједносна структура без САД нема смисла, такође, ни на почетку 21. вијека'', поручио је Шпинделегер, додавши да сви актери морају да буду укључени.

Шпинделегер се осврнуо и на потешкоће будућег дијалога о безбједности.

"Сви актери треба да буду свјесни тога да актуелни дефицити евроатлантске безбједности почивају на губитку повјерења. Сами нови споразуми или структуре, што је предложио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров ове недјеље у Бечу, не би при томе промијениле ништа. Морамо као прво поново да оснажимо узајамно повјерење. Зато су напреци у `неријешеним конфликтима` исто тако неопходни, као и поштивање свих постојећих обавеза у оквиру ОЕБС'', истакао је Шпинделегер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog