Svijet

Ирак: Американци се повукли из градова

БАГДАД - Ирак је шест година након војне акције којом је са власти свргнут Садам Хусеин формално преузео контролу над урбаним центрима широм земље из којих су се повукле америчке борбене снаге.


Ирачки премијер Нури ал Малики прогласио је 30. јун Националним даном суверенитета који ће бити слављен као државни празник.

Повлачење америчких снага из ирачких градова у Багдаду је обиљежено ватрометом.

Прије истицања рока за преузимање контроле у поноћ, ирачки војници парадирали су улицама Багдада у возилима украшеним цвијећем и ирачким заставама, док су са звучника на контролним пунктовима пуштане патриотске песме.

Амерички војни команданти оцијенили су пренос контроле као важну прекретницу и поред серије смртоносних бомбашких напада који су се догодили у посљедње вријеме.

Америчке снаге ће и даље бити ангажоване, радећи под окриљем ирачких снага, прије него што се из Ирака потпуно повуку наредне године.

Сљедећи преломан тренутак у Ираку биће општи избори у јануару наредне године.

Послије избора, америчке снаге, којих у Ираку још има око 130.000, почеће да напуштају земљу у већим групама и потпуно повлачење требало би буде окончано до краја 2011. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog