Svijet

Чланице ЕУ повукле амбасадоре из Хондураса

МАДРИД - Све земље чланице ЕУ, које имају Амбасаде у Хондурасу, сагласиле су се да повуку своје амбасадоре након војног удара који је током протеклог викенда извршен у тој држави и свргнут предсједник Мануел Зелаја, изјавио је данас шеф шпанске дипломатије Михел Анхел Моратинос.


"Управо сам разговарао са европским колегама и донесена је одлука да се из свих европских амбасада у Тегусигалпи повуку амбасадори. То значи, Њемачка, Италија, Француска, Шпанија и Европска комисија, тако да је европско представништву у Тегусигалпи на нижем нивоу, јер остају само отправници послова, али не и амбасадори", рекао је Моратинос.

Он је додао да је то јасан став Европе, међународне заједнице и привремене власти Хондураса морају дјеловати сходно томе.

Портпарол Европске комисије Кристијана Хохман негирала је да је ово тијело икада имало амбасадора у Хондурасу, али је потврдила да су "земље чланице ЕУ повукле амбасадоре".

Бивши предсједник парламента Роберто Мичелети ступио је на дужност након што је војска збацила лидера Мануела Зелају и пребацила га у Костарику.

Уклањање Зелаје са положаја предсједника услиједило је након спора у вези са најављеним уставним промјенама.

Зелаја, који је на власти од 2006. године, планирао је референдум који би му омогућио продужење четверогодишњег предсједничког мандата.

ЕУ је позвала на хитно враћање уставном систему.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog