Svijet

Одлучујућа офанзива против талибана

ЛОНДОН - Америчка и авганистанска војска кренуле су на југу Авганистана у одлучујућу офанзиву за сламање талибана.


У војној офанзиви учествује и око 4 000 америчких маринаца.

Британски дневник "Фајненшел тајмс" оцјењује да ова офанзива означава почетак нове веома важне фазе у америчкој стратегији за стабилизацију Авганистана.

Западни лидери већ годинама страхују да губе рат против талибана зато што у Авганистану немају довољно војника и зато што је влада предсједника Хамида Карзаија слаба.

Према писању листа, у Авганистану би сада требало да дође до преокрета.

Међутим, лист је упозорио да ће борба против талибана у њиховом упоришту, у покрајини Хелманд, бити крвава.

Лист истиче да је америчка стратегија, једноставна - да се у упориште талибана уђе муњевитом брзином и са великим бројем војника како непријатељ не би имао времена да пружи отпор да се прегрупише, нити да побјегне.

Уз то, додаје лист, припадници авганистанске војске ће људима у селима објаснити да ће Американци остати на терену да надгледају изградњу инфраструктуре и обнову и да се талибани неће вратити.

Други британски дневник "Тајмс" констатује да ће амерички војници постати редовни пролазници на улицама.

Лист је истовремено упозорио да је амерички предсједник Барак Обама слањем додатних двадесетак хиљада војника у Авганистан повукао најрискантнији потез од уласка у Белу кућу.

"Уколико нова стрегија донесе резултате биће то одлучујући тренутак у рату у Авганистану. Међутим, неуспјех би међутим могао да додатно деморалише НАТО, да допринесе погоршању ситуације у Авганистану и да озбиљно наруши Обамин углед код куће и у иностранству", закључује "Тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog