Sport

Федерер до рекорда након маратона

ЛОНДОН -Швајцарски тенисер Роџер Федерер освојио је 15. гренд слем титулу у каријери и шести трофеј на Вимблдону, пошто је побиједио Ендија Родика са 3:2 по сетовима (5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14).


У мечу који је трајао четири сата и 16 минута Федерер је освојио 223 поена од којих 107 "винера" уз 50 ас удараца, док је Родик освојио 10 поена мање уз 27 асова. Федерер ће се послије овог тријумфа поново вратити на првом мјесто АТП листе.

Федерер је тако освојио највише гренд слем титула - 15, а једну мање има Пит Сампрас. Такође, Швајцарац је у седмом узастопном финалу на Вимблдону освојио свој шести трофеј у Лондону.

У првом сету тенисери су сигурно играли приликом својих сервиса, а прву брејк лопту имао је Федерер тек у 11. гему при резултату 5:5. Швајцарац није успио да искористи четири брејк прилике у том гему након чега је Родик повео са 6:5.

Након тога, у наредном гему Американац је успио да искористи своју прву брејк лопту и тако освоји први сет са 7:5. И у другом сету тенисери су освајали гемове на свој сервис, без брејк прилика и после 6:6 сет је одлучен у тај брејку.

Родик је одлично почео тајбрејк, водио је са 5:1 и 6:2, али је други тенисер свијета након тога заиграо боље, уз бољи сервис освојио је шест узастопних поена и тако резултатом 8:6 изједначио на 1:1 у сетовима. Родик је при резултату 6:5 имао прилику да освоји други сет, али је ипак послије волеја послао лоптицу у аут.

Тенисери су и у трећем сету били сигурни приликом својих сервиса, а Федерер у шестом гему при вођству од 3:2, није успио да искористи прилику за брејк, па је и трећи сет одлучен послије тајбрејка. Федерер је послије добре игре повео са 5:1, али је Родик убрзо смањио на 6:5. Међутим, Швајцарац је послије доброг сервиса освојио и седми поен и повео у мечу са 2:1 у сетовима.

Родик је у четвртом гему четвртог сета направио брејк и послије гема освојеног на свој сервис повео са 4:1. Шести носилац је до краја сета сачувао брејк предности и изједначио на 2:2 у мечу.

И у петом сету тенисери су сигурно чували своје сервисе, са мало прилика за брејк. Родик је у 17. гему имао двије прилике да одузме сервис противнику, али је Швајцарац успио да се извуче и поведе са 9:8. У наставку меча Федерер је водио, али је Родик сваки пут успијевао да изједначи.

У наставку меча тенисери су освајали гемове на свој сервис, а Федерер је у 30. гему први пут у мечу успио да одузме сервис Родику и тако освоји пети сет са 16:14, а тако и шести трофеј на Вимблдону.

Наградни фонд трећег гренд слем турнира у сезони је 12.550.000 фунти, побједник ће зарадити 850.000 фунти, док ће пораженом припасти 425.000 фунти.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog