Svijet

Рецесија повећала број екстремно сиромашних

ЊУЈОРК - Глобална рецесија је од свог почетка гурнула у екстремно сиромаштво 90 милиона људи, саопштиле су данас Уједињене нације, уз упозорење да би смањење иностране помоћи могло да изазове још више случајева глади и болести.


Генерални секретар УН Бан Ки-мун изјавио је да су сиромашни људи и раније били највеће жртве економске кризе и апеловао на развијене земље да не смањују буџете за помоћ.

Према подацима УН, тренутно у екстремном сиромаштву живи 55 до 90 милиона више људи него што се очекивало прије него што је свјетска привреда запала у кризу. Земљама у развоју, чији је брзи привредни раст смањивао број сиромашних, више не предстоји тако свијетла будућност.

Бан је у предговору годишњем извештају УН о напретку позвао владе земаља донатора да наставе да обезбјеђују средства за пројекте попут изградње тоалета за 1,4 милијарде људи који их немају, услед чега су изложени повећаном ризику од обољења.

Неколико хуманитарних организација је данас саопштило да је због економске кризе све више људи болесно.

"Мањак иностране помоћи ће вјероватно довести до значајног броја смртних случајева и обољења који су могли да се избјегну", наводи се у извештају УНАИДС-а и Светске банке.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, која окупља 186 националних организација, упозорила је на растућу опасност од епидемије денг грознице, менингитиса и других болести, за које ће сиромашне земље требати помоћ да би се са њима избориле.

У извјештају те организације се упозорава да ће богате државе смањењем помоћи саме себе изложити већем ризику по јавно здравље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog