Republika Srpska

ММФ: Данас сједница Борда директора

САРАЈЕВО - Прва транша новца из стендбај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом од 400 милиона КМ зависи од састанка Борда директора који је заказан за данас у Вашингтону.


"По одобравању аранжмана, прва транша би већ могла бити дозначена у петак, 10. јула, или понедјељак, 13. јула", речено је из ММФ.

Из ММФ подсјећају да ће, уколико буде одобрена прва транша, за сваку наредну бити потребна контрола која се обавља квартално.

Аранжман БиХ са ММФ за период од јула ове године до јуна 2012. износи 2,3 милијарде КМ, с тим да ће ММФ свака три мјесеца вршити прегледе од којих ће зависти исплата наредних транши средстава стандбај аранжмана.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић изјавио је да очекује да ће Одбор извршних директора ММФ данас донијети званичну одлуку, којом ће бити одобрен стандбај аранжман са БиХ од 2,3 милијарде КМ.

"Прва транша средстава од стандбај аранжмана износиће 400 милиона КМ и биће уплаћена након одобрења стандбај аранжмана од Одбора извршних директора ММФ, најкасније у понедјељак, 13. јула", истакао је Вранкић.

Према његовим ријечима, средства ће бити уплаћена Централној банци БиХ која ће новац алоцирати ентитетима и то двије трећине ФБиХ, а једну трећину Републици Српској.

Он је напоменуо да су се, Писмом намјере о закључивању стандбај аранжмана БиХ са ММФ, домаће власти обвезале на провођење политика којим је предвиђено да владе свих нивоа власти до краја јуна усвоје одлуке о укупним буџетским уштедама у износу од 600 милиона КМ, а што је у заданом року и проведено.

Вранкић је нагласио да предност стандбај аранжмана није само уплата средстава у буџете, у којима се биљежи пад јавних прихода, већ ће потписивање аранжмана са ММФ бити и сигнал улагачима да ће фискална политика земље бити под контролом, а макроекономски оквир здравији.

"Потписивањем овог аранжмана, БиХ ће добити приступ већим средствима од других међународних финанцијских институција, прије свега Свјетске банке и Европске комисије", каже Вранкић.

Он је навео да ће и реформе у фискалном сектору, које захтијева ММФ и остале међународне финанцијске институције, допринијети повећању конкурентности приватног сектора БиХ и дугорочно користити домаћој економији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog