Republika Srpska

ММФ: Свијет почео опоравак од рецесије

ВАШИНГТОН - Међународни монетарни фонд наводи да свјетска привреда почиње да излази из рецесије, али упозорава да ће опоравак бити неуједначен и спор.


Подаци које је изнио главни економиста ММФ, Оливије Бланшар, за нијансу су оптимистичнији од оних који су били наведени у претходном редовном извјештају Фонда у априлу.

"Према нашим процјенама за ову годину, глобални бруто национални доходак пашће за 1,4 одсто. За сљедећу годину предвиђамо раст од 2,5 одсто", навео је Бланшар.

Стручњаци ММФ процјењују да ће се најбрже опоравити земље у развоју, прије свега Кина и Индија, а опоравак ће најспорије ићи у развијеном свијету - САД, Јапану, Европи.

Богатије земље се тек у другој половини сљедеће године могу надати економском расту, а до тада ће бити или у рецесији или ће мање-више стагнирати.

За већину земаља излазак из рецесије ће потрајати, а стопа незапослености ће, највјероватније наставити да расте и у највећем дијелу сљедеће године.

ММФ истиче да су на финансијским тржиштима и у банкама и даље присутни проблеми, али да су напори без преседана које су развијене земље уложиле у економску и финансијску политику представљали фактор стабилизације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog