Društvo

Мишљења са скупа о БиХ и НАТО у Сарајеву

САРАЈЕВО - БиХ ће због приступања НАТО имати одређене трошкове, али и користи, како на безбједносном, политичком, тако и на економском плану, речено је на отварању семинара "Трошкови и бенефиције приступања БиХ НАТО", који се у организацији Центра за безбједносне студије (ЦСС) данас одржава у Сарајеву.


Генерални секретар ЦСС Денис Хаџовић истакао је да улазак у НАТО значи ниже трошкове за одбрану, модерне оружане снаге и бољу спољно-политичку позицију земље у цјелини, што је, објаснио је, јако битно за потенцијалне улагаче.

"Учешеће у колективној одбрани може трошкове издвајања за ове намјене смањити на минимум", додао је Хаџовић.

Министар одбране БиХ Селмо Цикотић сматра да је БиХ од досадашњег приближавања ка чланству у НАТО имала корист у виду изградње државне структуре.

„Пут БиХ ка НАТО генератор је јачања стабилности и економске сарадње на западном Балкану", истакао је Цикотић и додао да ће БиХ на овом путу морати појачати учешће у мировним операцијама.

О доприносу приближавања БиХ Алијанси говорио је члан Комисије за одбрану и безбјеност Парламента БиХ Шефик Џаферовић, који је рекао да о овом питању у БиХ постоји највећи степен сагласности.

Према његовим ријечима, приближавање НАТО доноси користи по општу безјбедност, што је значајно за опредјељивање инвеститора за улагања у БиХ.

Скуп у Сарајеву окупио је представнике домаћих законодавних и извршних власти, међународне заједнице, невладиног сектора те госте из Србије и Хрватске.

Конференција је организована уз подршку британског Одјељења за међународни развој

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog