Društvo

Брод и Костајница нису Босански

БАЊА ЛУКА - Уставни суд Републике Српске одбио је жалбу Бошњака на одлуку власти овог ентитета да избаце префикс Босански из назива општина Брод и Костајница.


Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске сматра да избацивањем одреднице „Босански" из назива општина Брод и Костајница није повријеђен витални национални интерес конститутивног бошњацког народа, чиме су имена тих општина и формално-правно озваничена.

Оцијењено је да нема нарушавања виталног националног интереса Бошњака у примјени члана 5. Закона о територијалној организацији РС, који предвиђа укидање префикса „Босански" из назива те две општине.

Вијеће одлуку није донијело једногласно, али предсједник Уставног суда Српске Мирко Зовко није желио да саопшти како је које од укупно седам судија гласало.

Нагласио је да је он био против, те да је, уз званицну одлуку Вијећа, на службено објављивање послао и своје издвојено мишљење о укидању префикса „Босански".

Закон о територијалној организацији којим се укида префикс „Босански" из назива општина Костајница и Брод, Народна скупштина Српски усвојила је у априлу.

Послије тога Клуб Бошњака у Вијећу народа упутио је приговор за заштиту виталног националног интереса.

Komentari
Blog