Republika Srpska

Шпирићу мило због аранжмана са ММФ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ, Никола Шпирић, изразио је задовољство што је Међународни монетарни фонд одобрио стендбај аранжман са БиХ и истакао да БиХ мора наставити да испуњава обавезе према ММФ.


"Учинио сам све као предсједавајући Савјета министара да БиХ дође до усаглашене верзије писма намјере са ММФ. То није било нимало једноставно, али сам се трудио да не доливам уље на ватру", рекао је новинарима Шпирић.

Он је нагласио да се морају провести структуралне реформе унутар ентитета и на нивоу БиХ и да ће стендбај аранжман помоћи у превазилажењу првог удара глобалне економске кризе.

Шпирић је најавио да би прва транша ММФ од 400.000.000 КМ могла бити уплаћена на рачун Централне банке БиХ током наредне седмице.

Одбор извршних директора ММФ одобрио је стендбај аранжман са БиХ од 1,57 милијарди долара, потврђено је у канцеларији ММФ у Сарајеву.

Аранжман ће трајати 36 мјесеци, прва транша од око 282 милиона долара биће доступна одмах, а остатак ће се повлачити након кварталних прегледа и испуњавања услова из програма.

Прва транша од око 400 милиона КМ биће уплаћена Централној банци БиХ која ће трећину средстава алоцирати Републици Српској и двије трећине Федерацији БиХ.

Једино је питање да ли ће се и отплаћивати по том кључу?

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog