Republika Srpska

Динкић: До краја године опоравак привреде

БЕОГРАД - Министар економије Србије Млађан Динкић сматра да је све извјесније да ће опоравак српске привреде почети већ крајем ове године, али да ће то бити постепено.


"Дани који су пред нама неће бити лаки. Али, већ се лакше дише, и све је извесније да ће опоравак српске економије почети крајем године... Нажалост, опоравак од кризе ће трајати целе наредне године. Привредни развој очекујемо од 2011", рекао је Динкић .

Он је истакао да се назире "прво свјетло у тунелу економске кризе", у којој се Србија налази од прошлог новембра, иако ће опоравак бити постепен.

Динкић је напоменуо да је заустављен пад производње, да је динар стабилан, девизна штедња грађана у банкама преко пет милијарди евра, те да је у јуну, први пут од почетка рецесије, на бироу забиљежено смањење броја незапослених за 4.000.

Потпредсједник Влади Србије рекао је да у протеклих годину дана нису сви у Влади подједнако поднијели терет кризе и да га то "веома љути".

"Не, нису сви подједнако засукали рукаве. Нећу пристати да будем громобран за све проблеме. Овој Влади је потребно више солидарности и заједништва. Очекујем да ће се то поправити у другој години мандата Владе", рекао је Динкић.

Лидер Г17 плус оцијенио је да је владајућа коалиција стабилна, али да је Србији потребна "не само стабилна, већ и ефикасна и одлучна влада".

Динкић је рекао да неће благонаклоно гледати на могућност да социјалисти на локалном нивоу формирају власт са Српском напредном странком, чији функционери говоре о њему "најбруталније лажи".

Одговарајући на питање о реорганизацији странке Г17 плус, он је рекао да је спремљен концепт који је апсолутно оригиналан на српској политичкој сцени, који ће бити промовисан на јесен.

"Понудићемо чврсту сарадњу локалним и регионалним странкама које желе да утичу, не само на свој град, већ и на Србију у целини. Нудимо им пуну аутономију у локалном деловању и чврсто заједништво на националном нивоу", рекао је Динкић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog