Svijet

Исланд, због економског колапса, сад хоће у ЕУ

РЕЈКЈАВИК - Парламент Исланда /Алтинг/ започео је данас коначну дискусију о пружању овлаштења влади да започне приступне разговоре са ЕУ.


Исландски премијер Јохана Сигурдардотир, која је раније изабрана након пада претходне владе због неуспјеха да избјегне финансијски крах због којег је уништена еконима те земље, је као главни приоритет навела придружење ЕУ.

Евентуална резолуција у исландском парламенту омогућиће влади Сигурдардотирове да са европским блоком постигне договор о приступу након чега би то питање било изнето пред гласаче на референдум.

Шеф исландске дипломатије Осур Скарпединсон изразио је очекивање да ће нацрт приједлога бити усвојен током идуће седмице и да ће га неки од чланова опозиције подржати.

Европски званичници рекли су да би приступни преговори Исланда трајали много брже него код осталих кандидата пошто Рејкјавик већ има јаке везе са Бриселом.

На Исланду је све већа подршка за приступ ЕУ након колапса највећих банака и валуте у октобру прошле године због чега је Рејкјавик био приморан да затражи помоћ од Међунаородног монетарног фонда и разних европских земаља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog