Svijet

Авганистан: Погибија осам британских војника

ЛОНДОН - У посљедња 24 часа у Авганистану је погинуло осам британских војника, саопштило је данас британско Министарство одбране.


Овим је укупан број британских војника који су изгубили животе у Авганистану од 2001. године порастао на 184 и премашио број настрадалих у Ираку, гдје их је погинуло 179.

Шеф британске дипломатије Дејвид Милибанд подржао је улогу Британије у Авганистану и рекао да су војници тамо да би "спријечили да Авганистан поново постане инкубатор тероризма и полазиште из којег се креће у нападе на Запад".

Лидер конзервативаца Дејвид Камерон изјавио је да је читава земља шокирана страдањем толиког броја војника.

Када су британске снаге стигле на југ Авганистана прије три године, тадашњи министар одбране изразио је наду да ће они окончати своју мисију без испаљеног метка.

Умјесто тога, трупе су биле укључене у најжешће сукобе у којима су британске снаге учествовале од рата у Кореји током педесетих година прошлог вијека.

Начелник британског Генералштаба сер Џок Стируп изразио је жаљење поводом страдања војника, али је упозорио на додатне губитке у будућности, уз напомену да талибани губе рат у Авганистану.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog