Svijet

Канада увела визе Чешкој - Праг се буни

ПРАГ - Чешка Република изразила је данас протест, јер је Канада поново успоставила визни режима за њене грађане.


Званични Праг позвао је канадског амбасадора, а затражена је подршка осталих чланица европског блока како би Отава промијенила своју одлуку.

Канада је поново увела визе за посјетиоце из Чешке након што је више стотина Рома из ове централноевропске земље затражило азил.

Азиланти Роми наводе да су у Чешкој изложени дискриминацији што су подржале агенције за заштиту људских права.

"Влада сматра да је поновно увођење виза једностран и непријатељски корак", рекао је чешки премијер Јан Фишер након ванредног састанка владе сазваног ради потеза Канаде.

Фишер је истакао да ће, између осталих мјера, Чешка позвати свог амбасадора из Канаде на консултације и увешће визе за канадске дипломате и државне службенике.

Пошто је чланица ЕУ Чешка не може повући реципрочан потез и појединачно увести визе за канадске држављане, јер мора да поштује политику европског блока, који има безвизни режим са Канадом.

Фишер је нагласио да ће чешке дипломате покренути разговоре са Европском комисијом која ће у року од три мјесеца предложити кораке према Канади. Он је за прилив чешких Рома у Канаду окривио систем азила ове сјеверноамеричке државе јер може лако да се злоупотреби.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog