Svijet

Смеће из Британије за ''сиромашну бразилску дјецу''

РИО ДЕ ЖАНЕИРО - Бразилска полиција покренула је истрагу након што су у три луке у тој земљи пронађена 64 контејнера са опасним отпадом из Велике Британије.


Бразилске власти саопштиле су да се међу отпадом, који је довезен илегално, налазе батерије, шприцеви, кондоми и убруси.

Британска Амбасада и Бразилу саопштила је да ће, уколико су прекршена стриктна међународна правила о извозу отпада, бити покренута хитна акција, те да је Лондон у потпуности против било којој врсти илегалне трговине смећем.

Откриће контејнера у Бразилу изазвало је велико незадовољство, а један од званичника рекао да "Бразил није спреман да буде свјетска канта за смеће", преноси Би-Би-Си.

Незадовољство бразилске јавности додатно је појачано након што унутар једног од контејнера откривена колекција прљавих лутки уз поруку исписаном на португалском да би "се играчке требале опрати прије него што се дају сиромашној бразилској дјеци".

Контејнери су пронађени у луци Сантос недалеко од Сао Паола и у друге двије луке у бразилској држави Рио Гранде де Сул.

Послије покретања истраге пронађени су и контејнери у којима је био медицински отпад, укључујући и врећице пуне крви.

Пет компанија већ је кажњено у Бразилу, али адвокати тврде да су њихови клијенти преварени, јер им је речено да им је послата пластика на рециклажу.

Бразилске власти истражују и могућу умијешаност двије британске компаније.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog