Svijet

Због Лисабонског уговора процес проширења ЕУ у застоју

ЛОНДОН - Разочарење у Запад и страх од јефтине радне снаге са истока Европе успорили су процес проширења ЕУ, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".


Према писању листа, скроман подстицај европском блоку и осјећање да је та заједница ипак, вољена дала је најава да ће Исланд затражити чланство у Унији уколико на референдуму тако одлуче грађани те државе.

Лист подсјећа да још неколико других земаља жели да се придружи ЕУ од којих се Србија, БиХ, Албанија и Црна Гора суочавају са огромним препрекама у остваривању неопходних правних и еконономских услова, тако да ниједна од наведених држава није ни близу почетка преговора о чланству.

Осим наведених земаља ту су и кандидати Хрватска, Македонија и Турска, али су ове државе суочене са препрекама као што је спор Хрватске са Словенијом или настојања појединих чланица да Анкару држе подаље од уласка у ЕУ.

"Фајненшел тајмс" истиче да је општеприхваћено да би Исланд евентуално могао да уђе Унију у исто вријеме кад и Хрватска, а то се, у најбољем случају, може десити тек 2012. године.

Многи у Бриселу сматрају и да су Бугарска и Румунија прерано примљене у европски блок, јер нису задовољиле критеријуме у борби против корупције и организованог криминала.

"Велику сјенку на процес проширења баца и Лисабонски уговор кога су Ирци одбацили на референдуму прошле године, а у октобру ће у тој земљи бити одржан други референдум, а до чије ратификације, како су то Њемачка и Француска јасно ставиле до знања, никаквог проширења ЕУ неће бити", закључује "Фајненшел тајмс", преноси Би-Би-Си.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog