Politika

Тадић сад о несврстанима прича као Николић

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је за дипломатску битку за Косово и Метохију битна подршка несврстаних земаља, као и да је огромно тржиште несврстаних шанса за српску економију.


Пар година раније, исте овакве изјаве је давао Томислав Николић (тада други човјек радикала, данас први напредњака), што је наилазило на крајње исмијавање од стране медија, и то управо оних који су били наклоњени опцији Бориса Тадића; а који су тврдили да је кључ у лобирању код земаља Запада, тј. ЕУ и САД.

"На одређене земље врше се притисци да признају независност такозване државе Косова. Ми смо превентивно дјеловали са једном врстом аргументације да је у току процес пред Међународним судом правде и да оне земље које евентуално размишљају о тако нечем, морају сацекати одлуку Међународног суда правде", рекао је Тадић.

Он је додао да је таква аргументација добро примљена на самиту несврстаних у Шарм-Ел-Шеику и да је тај међународни форум Србија искористила да образложи своју позицију, као и да је то била и припрема за наступ на Генералној скупштини УН у септембру.

"Зато сам рекао да се ради о својеврсном политичком двокораку. Ово је био на неки начин увод у ту Генералну скупштину", казао је предсједник Србије.

Он је подсјетио да "велика већина" земаља чланица покрета несврстаних није признала независност Косова, те да у вријеме свјетске економске кризе сви трагају за новим тржиштима.

"Међу несврстанима има много нових тржишта. Међу посматрачима или онима који су били гости на овом самиту, има такође много могућности. Ту су били и Кина и Бразил... Ја сам понудио представницима бивших југословенских република да размислимо заједно о стварању конзорцијума на два економска поља", казао је Тадић.

Он је рекао да су то грађевинарство и војна, односно намјенска индустрија.

„Мислим да би требало направити заједнички наступ предузећа под државном капом на тржишту несврстаних земаља и то би подигло шансе за њихов успјех. Ако би било могуће да направимо један конзорцијум са грађевинским предузећима из региона, то би доприњело бољој регионалној сарадњи", рекао је Тадић и додао да би се тако отворила и нова радна мјеста за грађане Србије.

Предсједник Србије је рекао и да су на самиту „сви добро реаговали" на његов предлог да се се педесетогодишњица Покрета несврстаних обиљежи 2011. године у Београду.

Тадић је казао да је позвао и друге земље бивше Југославије да се укључе у ову организацију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog