Društvo

У четвртак конференција о стању Караџићевог случаја

ХАГ - У Хашком трибуналу ће у четвртак, 23. јула, бити одржана конференција о стању у поступку против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића.


У међувремену, претресно вијеће је Караџићу одобрило да уложи жалбу на одлуку којом је одбачен његов захтјев за обуставу поступка, заснован на споразуму о имунитету са америчким дипломатом Ричардом Холбруком.

Караџић је најавио да ће оспоравати закључак да у току преговора, у јулу 1996. године, Холбрук није имао овлашћење да дјелује у име Савјета безбједности УН, односно да његова обећања бившем предсједнику РС нису обавезујућа за Трибунал.

Караџић је ухапшен у Београду, 21. јула прошле године, а оптужница га терети за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

У последњој седмици пред почетка љетње паузе у раду Трибунала, биће настављена три раније започета суђења.

Главни претрес у поступку против бившег начелника Генералштаба Војске Југославије (ВЈ) генерала Момчила Перишића биће настављен од сутра, 20. јула до петка, 25. јула.

Перишић се терети за помагање српским снагама у БиХ и Хрватској које су починиле злочине у Сарајеву, Сребреници и Загребу, од 1993. до 1995. године.

Одлуком судског вијећа, Перишић ће у току љетње паузе у раду суда, од 25. јула до 14. августа, моћи да буде на привременој слободи у Србији.

Извођењем доказа Тужилаштва, сутра ће бити настављено и суђење бившем начелнику Ресора јавне безбједности МУП Србије, генералу Властимиру Ђорђевићу, оптуженом за злочине над Албанцима на Косову у првој половини 1999. године.

Од уторка до петка биће настављено суђење хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, које оптужница терети за учешће у удруженом злочиначком подухвату, који је за циљ имао да протјеривање Срба из Крајине, у току и послије операције "Олуја" у августу 1995. године.

Најављен је исказ војног вјештака Готовинине одбране, британског генерала Тимотија Кроса.

Према најави из службе Трибунала за комуникације, сутра и уторак требало би да буде настављено и суђење бивем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станинишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу-Френкију, по оптужници која их терети за формирање, обучавање и управљање припадницима специјалних јединица, које су починиле тешка кривична дјела у Хрватској и БиХ.

У распореду рада за идућу седмицу на интернет сајту Трибунала, нема најаве наставка овог суђења.

У уторак ће бити одржана расправа по жалби бившег команданта Сарајевско-романијског корпуса Драгомира Милошевића, који је у децембру 2007. осуђен на 33 године затвора, након што је проглашен кривим за артиљеријски и снајперски терор над цивилним становништвом Сарајева у периоду од августа 1994. до краја 1995. године.

На пресуду су се жалиле обје стране. Тужилаштво сматра да је казна од 33 године затвора недовољна и тражи да она буде преиначена у казну доживотног затвора, док одбрана тражи да Милошевић буде ослобођен или да му казна буде смањена.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog