Društvo

Хризостом освештао обновљену цркву у селу Радић - срушену 1941.

КРУПА НА УНИ - Епископ бихаћко-петровачки Хризостом, уз саслужење више свештеника, освештао је новоизграђену цркву Покрова пресвете Богородице у селу Радић у општини Крупа на Уни (Босанска Крупа).


Епископ Хризостом рекао је да је село Радић изградњом ове цркве добило своју душу и знамење.

Владика Хризостом истакао је да се код цркве у Радићу саборује трипут годишње - прве суботе по Васкрсу, друге недјеље по Петровдану, те на сам дан Покрова пресвете Богородице 14. октобра.

Цркву Покрова пресвете Богородице, која је саграђена 1875. године, запалиле су и порушиле усташе 1941. године, а изградњу нове цркве, која је почела 2007. године, осим мјештана и донатора из других крајева, помогло је Министарство културе Федерације БиХ.

Кум цркве био је угледни мјештанин, приватни предузетник Младен Лонић, којег је епископ Хризостом одликовао Орденом Светог Саве трећег реда, за све што је учинио на стварању амбијента за одрживи повратак у Подгрмеч.

Лонић, који је и посланик у Скупштини Унско-санског кантона и Дому народа федералног Парламента, истиче да је у овом селу обновљена школа, црква и јавна расвјета.

"Један од мојих највећих циљева је асфалтирање 37 километара још увијек макадамског пута од Босанске Крупе до Босанског Петровца, што је од ширег регионалног значаја, те довођење воде у овај дио Подгрмеча из градског водовода Босанске Крупе", рекао је Лонић.

Освештању цркве, које је одржано јуче, присуствовао је и потпредсједник Владе Федерације БиХ и министар културе Гаврило Граховац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog