Svijet

Без договора око предсједника Хондураса

САН ХОЗЕ - Дводневни разговори о политичкој кризи у Хондурасу завршени су без договора.


Представник привремене владе, Карлос Лопез, назвао је неприхватљивим приједлог да се свргнути предсједник Мануел Зелаја врати у Хондурас и оформи владу националног јединства.

Представници Зелаје на разговорима рекли су да неће више разговарати са делегацијом привремене владе.

Посредници у разговорима у Костарики позвали су обје стране да за три дана наставе преговоре.

Представници Зелаје, који је свргнут са власти 28. јуна, и привременог предсједника Хондураса Роберта Мичелетија наводе да је главни камен спотицања Аријасов приједлог да се Зелаја врати на власт и формира владу јединства.

"Није било могуће постићи споразум. Зелајина делегација је у потпуности прихватила мој приједлог, али не и представници привремене владе на челу са Робертом Мичелетијем," рекао је предсједник Костарике Оскар Аријас, који је који на челу посредника у преговорима.

Аријас је упозорио на могућност избијања грађанског рата у Хондурасу у случају неуспјеха разговора и позвао је обје стране на наставак дијалога

Зелаја, који се налази у Никарагви, оптужио је привремену владу да пркоси међународној заједници.

Према његовим ријечима, режим, који је силом влада у Хондурасу, показао је да је неодговоран, бескомпромисан и да није за поштовање.

Он је касније изјавио да његове присталице организују интерни отпор у склопу припрема његовог повратка. Привремена влада спријечила је 5. јула његов покушај да се врати у земљу.

Зелајине присталице планирају да данас марширају до зграде Конгреса у пријестоници Хондураса, Тегусигалпи.

Међу Аријасовим предлозима налази се и то да буде проглашена општа амнестију за све политичке злочине почињене прије и послије државног удара 28. јуна, као и да Зелаја препусти контролу над оружаним снагама мјесец дана прије избора.

Претходне приједлоге за рјешавање политичке кризе одбијали су и Зелаја, али и представници привременог предсједника Роберта Мичелетија.

Предсједник Костарике предложио је ново рјешење у настојању да се избјегне избијање насиља у Хондурасу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog